Άρθρα

Μπορούν οι σκύλοι να μας μιμηθούν;Οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε μέσα από την παρατήρηση και τη μίμηση της συμπεριφοράς άλλων προσώπων. Το είδος αυτό της μάθησης ονομάζεται μάθηση μέσω παρατήρησης (observational learning) και αποτελεί μια μορφή κοινωνικής μάθησης. Η κοινωνική μάθηση αποτελεί βασική μορφή μαθησιακής διαδικασίας, η οποία μελετήθηκε συστηματικά από τον Αμερικανό ψυχολόγο A.Bandura και δίνει έμφαση στην κοινωνική προέλευση της συμπεριφοράς. 

Διαβάστε περισσότερα: Μπορούν οι σκύλοι να μας μιμηθούν;

Συμπεριφοριολόγος Kτηνίατρος; Δηλαδή;;;

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει ειδικός στη συμπεριφορά του σκύλου και της γάτας;

Ο Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος έχει εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς των ζώων συντροφιάς, δηλαδή, σκύλου, γάτας, πτηνών καθώς και εξωτικών ζώων. Για να γίνει κάποιος ειδικός στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς απαιτούνται 5 χρόνια σπουδών για το πτυχίο της κτηνιατρικής, 2 χρόνια εργασίας ως κτηνίατρος πρώτης γνώμης και το ελάχιστο 3 χρόνια ειδικότητας υπό την καθοδήγηση κάποιου ειδικού κτηνίατρου συμπεριφοριστή. Η ειδικότητα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση τουλάχιστον 300 περιστατικών προβλημάτων συμπεριφοράς παραπομπής, τη δημοσίευση ερευνητικών εργασιών, τις διαλέξεις σε συνέδρια, τη διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και τέλος την επιτυχή διήμερη πρακτική και θεωρητική εξέταση απο Ευρωπαικά αναγνωρισμένο φορέα, ο οποίος καθορίζει όλες τις κτηνιατρικές ειδικότητες στην Ευρώπη (EBVS). Οι εξετάσεις αυτές βασίζονται σε ολόκληρο το φάσμα των επιστημών που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των ζώων συντροφιάς και τη σύγχρονη βιβλιογραφία. Υπάρχουν 35 κτηνίατροι στην Ευρώπη με αυτόν τον τίτλο και ο Δρ. Καραγιάννης είναι ο πρώτος και ο μόνος Έλληνας που τον κατέχει.

Διαβάστε περισσότερα: Συμπεριφοριολόγος Kτηνίατρος; Δηλαδή;;;

Γιατί ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί;

Mε μεγάλη μου λύπη διάβασα για το χαμό του 5χρονου παιδιού που σκοτώθηκε στη Κοζάνη από τα δαγκώματα σκύλων. Είναι πραγματικά τραγικό  να χάνονται αθώες ψυχές με τέτοιο τρόπο. Eίναι πραγματικά τραγικό να μη μπορούμε εν έτη 2016 να προστατεύσουμε τα παιδιά μας.

Διαβάστε περισσότερα: Γιατί ένας σκύλος μπορεί να δαγκώσει ένα παιδί;

Άρθρα

  • 1