Για όσους έχουν σκύλο

Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου & Γάτας

Επιστημονικά Υπεύθυνος : Δρ. Χρήστος Καραγιάννης DVM, MSc, Dip. ECAWBM (BM), MRCVS: Επίσημα Πανευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Ειδικός Συμπεριφοριολόγος- Κτηνίατρος
Σε συνεργασία με: Κτηνιάτρους, Επαγγελματίες Εκπαιδευτές Σκύλων, Παιδοψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς και Εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής

Για το ΣΚΥΛΟ

1. Για Κουτάβια 2-4 μηνών: Πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής»

Τα περισσότερα κουτάβια χρησιμοποιούν το στόμα τους για να επικοινωνήσουν, δαγκώνουν, πηγαίνουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι, πηδάνε πάνω μας και άλλες συμπεριφορές που όταν είναι νεαρά σε ηλικία μπορεί να μη μας ενοχλούν τόσο, αλλά όταν μεγαλώσουν μπορεί να αποτελούν πρόβλημα. Επιπλέον, στην τρυφερή ακόμα αυτή ηλικία οι σκύλοι μαθαίνουν τη ζωή. Μαθαίνουν ότι ο κόσμος αποτελείται και από άλλους ανθρώπους, εκτός από αυτούς που μένουν στο σπίτι τους, άλλους σκύλους και πολλά άλλα ερεθίσματα διαφορετικά από αυτά που συναντούν στο σπίτι τους. Αν ο σκύλος από μικρή ηλικία δεν έρθει σε επαφή με τον σωστό τρόπο με τα κατάλληλα ερεθίσματα μπορεί να δυσκολευτεί στην μετέπειτα ζωή του και να μη μπορεί να δεχθεί εύκολα άλλους ανθρώπους, σκύλους ή άλλα ερεθίσματα. Από την άλλη όμως τίθεται θέμα ασφάλειας του κουταβιού, γιατί αν το κουτάβι μας που δεν έχει ολοκληρώσει το εμβολιακό του πρόγραμμα βγει έξω από το σπίτι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ασθένειες που δύσκολα αντιμετωπίζονται. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς είναι ο μόνος χώρος αφιερωμένος στη συμπεριφορά στην Ελλάδα που προσφέρει ένα ασφαλές ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον για τα κουτάβια, ελέγχει αυστηρά ποια κουτάβια θα λάβουν μέρος και με την καθοδήγηση του Κτηνίατρου Συμπεριφοριολόγου, Δρ. Καραγιάννη, δίνει τη δυνατότητα στα κουτάβια να γνωρίσουν με το σωστό τρόπο τους ανθρώπους και τα ερεθίσματα που θα έρθουν σε επαφή κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε ένα ασφαλές και ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον για την ηλικία τους. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το κουτάβι σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής» και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

2. Για Κουτάβια μεγαλύτερα των 4 μηνών: Πρόγραμμα «Αρμονική Συμβίωση»

Κατά την περίοδο αυτή κάποια κουτάβια συνεχίζουν να υιοθετούν συμπεριφορές που εκδήλωναν σε μικρότερη ηλικία, π.χ. να χρησιμοποιούν το στόμα τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας, να δαγκώνουν, να πηγαίνουν τουαλέτα μέσα στο σπίτι και να πηδάνε πάνω μας, ενώ κάποια κουτάβια μεγαλύτερης ηλικίας ξεκινούν να εμφανίζουν σε πιο σταθερή βάση κάποια πιο μόνιμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Κατά την περίοδο αυτή, αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να αρχίσουν να δημιουργούνται, τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν τη σχέση μας με το σκύλο μας, γι’ αυτό και αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να δράσουμε για να αποφύγουμε τη δημιουργία των προβλημάτων αυτών, ανάλογα με τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το κουτάβι σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Αρμονική Συμβίωση» και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

3. Για Ενήλικους Σκύλους: Πρόγραμμα «Σκέφτομαι πριν δράσω»

Κατά την ενηλικίωση τους και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, οι περισσότεροι σκύλοι εκφράζουν τα πιο μόνιμα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Η περίοδος αυτή είναι κατάλληλη για να εστιάσουμε στα χαρακτηριστικά εκείνα που ήδη εκφράζει ο σκύλος μας και να του μάθουμε πως να επικοινωνεί μαζί μας με αποδεκτό τρόπο, χωρίς δηλαδή να μας δυσκολεύει ή να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια μας ή τη δική του, πως να μάθει τον ανθρώπινο κώδικα επικοινωνίας και πως να μάθουμε εμείς τον δικό του. Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει είτε σε σκύλους που δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από εκπαίδευση είτε σε σκύλους που η «βασική εκπαίδευση» δεν ήταν αρκετή για να προσδώσει στην προσωπικότητα τους τα χαρακτηριστικά εκείνα που διευκολύνουν τη συμβίωση του με τον άνθρωπο. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο σκύλος σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Σκέφτομαι πριν δράσω» παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

4. Για πρώην Αδέσποτους Σκύλους: Πρόγραμμα «Κάτω από την ίδια στέγη»

Οι αλλαγές στη ζωή ενός σκύλου ο οποίος ζούσε στο δρόμο ή σε κάποιο καταφύγιο και πλέον ζει σε ένα σπίτι είναι τεράστιες. Από την επαφή μόνο με σκύλους και τη διαβίωση στο εξωτερικό περιβάλλον στην ανθρώπινη ρουτίνα, στη μοναξιά του σπιτιού, στην επαφή με τον άνθρωπο και ίσως και με άλλα ζώα σε περιορισμένο χώρο. Για κάποιους σκύλους η μετάβαση τους στο σπίτι και η ένταξη τους στην ανθρώπινη κοινωνία μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Για να διευκολύνομε τους σκύλους αυτούς, αλλά και εσάς που σώσατε αυτούς τους σκύλους, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Κάτω από την ίδια στέγη». Για να γίνει έτσι όσο πιο ομαλή γίνεται η ένταξη των σκύλων αυτών στο περιβάλλον του σπιτιού σας και στο καθημερινό σας πρόγραμμα και να μπορούμε να χαρούμε, άνθρωποι και σκύλοι, τη συμβίωση μας μέσα στο ίδιο σπίτι στο μέγιστο. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο σκύλος σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Κάτω από την ίδια στέγη» παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

5. Ηλικιωμένοι Σκύλοι: Πρόγραμμα «Διατηρώ το μυαλό μου σε εγρήγορση»

Οι ηλικιωμένοι σκύλοι, όπως και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, δε μπορούν να κάνουν τις δραστηριότητες που έκαναν νεότεροι. Ως αποτέλεσμα, εκτός από τη σωματική κατάπτωση περιγράφεται και η εκφύλιση των εγκεφαλικών λειτουργιών, η οποία σε πολλούς σκύλους συνδυάζεται και με καταστάσεις άνοιας, αντίστοιχες με το Alzheimer του ανθρώπου. Πλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία συνδυάζουν την εγκεφαλική διέγερση του σκύλου με ήπιες σωματικές ασκήσεις για να αποφύγουν ή να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν οι σκύλοι αυτοί να φτάσουν στο σημείο να αλλάξει η συμπεριφορά τους λόγω άνοιας. Το πρόγραμμα «Διατηρώ το μυαλό μου σε εγρήγορση» απευθύνεται σε σκύλους μέσης ηλικίας και περιλαμβάνει ειδικές δραστηριότητες, ασκήσεις και παιχνίδια με σκοπό να μάθουν, ή να συνεχίσει αν το έχουν ήδη μάθει, να χρησιμοποιούν το μυαλό του, έτσι ώστε να διατηρήσουν το μυαλό τους νέο για όσο γίνεται περισσότερο. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο σκύλος σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Διατηρώ το μυαλό μου σε εγρήγορση» και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

6. Δραστηριότητες – Παιχνίδια: Πρόγραμμα «Δημιουργική απασχόληση για τους σκύλους της πόλης»

Εκτός από τα πολλά θετικά που βιώνει ο σκύλος ζώντας με τον άνθρωπο, π.χ. κτηνιατρική φροντίδα, ισορροπημένη διατροφή, αύξηση του προσδόκιμου ζωής και βελτίωση της ποιότητας ζωής του, βιώνει και κάποια αρνητικά. Τα αρνητικά αυτά σχετίζονται με τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, π.χ. πολλές ώρες ο σκύλος μόνος στο σπίτι, μικρή επαφή με τη φύση, περιορισμένες κοινωνικές συναναστροφές και δυνατότητες άσκησης. Για να εμπλουτίσουμε τη ζωή του σκύλου μας με ασχολίες, ερεθίσματα, κοινωνικές επαφές με ανθρώπους και άλλους σκύλους, δυνατότητες να παίξει, να τρέξει και να νιώσει σκύλος δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «Δημιουργική απασχόληση για τους σκύλους της πόλης». Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε όλους του σκύλους που θέλουν να απασχοληθούν δημιουργικά, να έρθουν σε επαφή με άλλους σκύλους και ανθρώπους, να παίξουν, να τρέξουν και να ξεδώσουν. Για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο σκύλος σας για να λάβει μέρος στο πρόγραμμα «Δημιουργική απασχόληση για τους σκύλους της πόλης» και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα παρακαλώ καλέστε μας στο 211-8001111 ή στείλτε μας μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

7. Ατομικά μαθήματα– Ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και τις ανάγκες του σκύλου σας μπορούμε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα για εσάς.

8. Προβλήματα Συμπεριφοράς – Αντιμετώπιση περιστατικών προβλημάτων συμπεριφοράς.

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει κάποια ενοχλητική ή επικίνδυνη συμπεριφορά ο Δρ. Καραγιάννης μπορεί να σας βοηθήσει. Ως Ειδικός Συμπεριφοριολόγος Κτηνίατρος και ο μόνος στην Ελλάδα με την ειδικότητα αυτή, διαθέτει πολυετή κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς.

Αντιμετώπιση περιστατικών προβλημάτων συμπεριφοράς, συνήθεις καταστάσεις:

  • Επιθετική συμπεριφορά (δάγκωμα, γρύλλισμα, γαύγισμα προς ανθρώπους ή άλλα ζώα).
  • Άγχος/φοβίες (π.χ. κροτοφοβίες – φόβος προς ήχους, θορύβους κτλ, γενικευμένο άγχος, άγχος κατά την επίσκεψη στον κτηνίατρο, κοινωνικές φοβίες προς ανθρώπους, άλλα σκυλιά, φοβίες σκύλων που μεγάλωσαν στο δρόμο – πρώην αδέσποτα).
  • Προβλήματα αποχωρισμού (όταν ο σκύλος μένει μόνος του: καταστροφές, ούρηση/αφόδευση μέσα στο σπίτι, σιελόρροια, γαύγισμα).
  • Υπερφωνία (υπερβολικό γαύγισμα).
  • Στερεοτυπικές συμπεριφορές (π.χ. κυνήγι της ουράς, αυτοτραυματισμοί).
  • Ούρηση/αφόδευση μέσα στο σπίτι.
  • Ατίθαση συμπεριφορά.
  • Άνοια (προβλήματα συμπεριφοράς των ηλικιωμένων σκύλων).
  • Συμβουλευτική συνεδρία για την επιλογή νέου κατοικίδιου.
  • Συμβουλευτική συνεδρία για την αρμονική συμβίωση σκύλου-παιδιού-μωρού ή τον ερχομό ενός νέου σκύλου στο σπίτι.

Για όλα τα Προγράμματα του Ινστιτούτο Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Δρ. Χρήστος Καραγιάννης DVM, MSc, Dip. ECAWBM (BM), MRCVS, Επίσημα Πανευρωπαϊκά Αναγνωρισμένος Ειδικός Συμπεριφοριολόγος- Κτηνίατρος