Συχνές Ερωτήσεις

 • Ποιος είναι ο ρόλος της «Συμπεριφοριστικής Κτηνιατρικής»; +

  Τα προβλήματα συμπεριφοράς αποτελούν την κύρια αιτία εγκατάλειψης σκύλων και γατών στη χώρα μας, ενώ στην Αγγλία και την Αμερική είναι το κύριο αίτιο ευθανασίας σε ζώα κάτω του έτους. Γενικά είναι τα συχνότερα αίτια που μπορούν να διαρρήξουν τη σχέση κατοικίδιου-κηδεμόνα. Αν και τα ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς συχνά θεωρούνται «ατίθασα» ή «άτακτα», ενδέχεται ωστόσο να έχουν κάποια οργανική αιτία για τη συμπεριφορά τους, να δέχονται αντιφατικά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους ή / και να έχουν μάθει να συμπεριφέρονται έτσι . Τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι σύνθετα, μπορεί να έχουν πολλές αιτίες που τα προκαλούν και χρειάζονται την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση, υπό την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου επαγγελματία που σέβεται την ευζωία και τις ανάγκες του κάθε ζώου συντροφιάς και του κηδεμόνα του. Η «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική» προϋποθέτει ευρεία γνώση της σωματικής και συναισθηματικής υγείας των ζώων, καθώς και εμπειρία για να μπορεί να βοηθήσει τους κηδεμόνες να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν το προτεινόμενο θεραπευτικό πρόγραμμα για το κατοικίδιο τους. Ρόλος της είναι η προάσπιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και η βελτίωση της σχέσης μεταξύ ανθρώπων και κατοικίδιων.
 • Υπάρχει ψυχολόγος ή ψυχίατρος ζώων; +

  Η ειδικότητα της κτηνιατρικής επιστήμης που ασχολείται με τα συναισθήματα των ζώων και τη συμπεριφορά τους δεν ονομάζεται επίσημα ψυχολογία ή ψυχιατρική ζώων συντροφιάς, αλλά «Συμπεριφοριστική Κτηνιατρική» (Veterinary Behavioural Medicine). Ανεπίσημα, ο κτηνίατρος αυτός λέγεται ψυχίατρος ζώων ή ψυχίατρος κτηνίατρος, αλλά δεν υπάρχει κανένας κτηνιατρικός ή γενικά πανεπιστημιακός φορέας που να χορηγεί τέτοιο τίτλο. Ακόμα και κάποιες σχολές ψυχολογίας του εξωτερικού που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στα προβλήματα συμπεριφοράς των κατοικίδιων ζώων δεν ονομάζουν τις σπουδές που προσφέρουν «ψυχολογία ζώων», αλλά «σπουδή στη συμπεριφορά των ζώων». Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι φορείς μεμονωμένοι, που συνήθως δε διαθέτουν καμία πιστοποίηση και παρέχουν ταχύρυθμα μαθήματα εξ αποστάσεως (μέσω διαδικτύου) που χρησιμοποιούν τον αδόκιμο όρο «ψυχολόγος σκύλων», «ψυχολόγος ζώων» ή «σύμβουλος ψυχολογίας ζώων».
 • Ποιες είναι οι αρχές της «Συμπεριφοριστικής Κτηνιατρικής»; +

  Οι βασικές αρχές της «Συμπεριφοριστικής Κτηνιατρικής» βασίζονται στη συνδυαστική μελέτη της Ηθολογίας (της φυσιολογικής συμπεριφοράς των ζώων), της Κτηνιατρικής (τις επιδράσεις της παθολογίας στη συμπεριφορά των ζώων), της Ψυχολογίας (πως μαθαίνουν τα ζώα και πως υιοθετούν νέες συμπεριφορές), της Νευροεπιστήμης και της Εξελικτικής Ψυχιατρικής (πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ζώου) και της Φαρμακολογίας (πώς οι φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του ζώου). Η «Συμπεριφοριστικής Κτηνιατρικής» αποσκοπεί τόσο στη βελτίωση της ευζωίας του ζώου όσο και της σχέσης μεταξύ κατοικίδιου και των κηδεμόνων του.
 • Ποιος ο ρόλος του εκπαιδευτή σκύλων; +

  Oι εκπαιδευτές μπορεί να φανούν χρήσιμοι στο να διδάξουν το σκύλο σας κάποια συγκεκριμένη εντολή, π.χ. «κάτσε», «μείνε», «μαζί», στα πλαίσια της φυσιολογικής συμπεριφοράς του ζώου. Είναι επίσης πιθανό να μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξουν κάποια συγκεκριμένη συμπεριφορά του, όπως το να μην πηδάει ο σκύλος πάνω στους επισκέπτες. Κάποιοι καλοί εκπαιδευτές έχουν γνώσεις πάνω στη συμπεριφορά, αλλά όχι στο βάθος και στο εύρος που απαιτείται να έχει ένας κτηνίατρος που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς, ο οποίος έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να μπορεί να αξιολογήσει και να βοηθήσει κάθε είδους και ανεξαρτήτως πολυπλοκότητας πρόβλημα. Αν και η εκμάθηση μιας νέας συμπεριφοράς αποτελεί, συχνά, μέρος της θεραπείας ακόμη και των πιο δύσκολων προβλημάτων συμπεριφοράς, ένας εκπαιδευτής δεν έχει την εμπειρία να αξιολογήσει όλες τις προεκτάσεις του προβλήματος, να εντοπίσει τα αίτια του, να αποκλείσει τυχόν συνυπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, όπως π.χ. ο πόνος, οι ορμονικές διαταραχές ή τα νευρολογικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ζώου και να συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση με γνώμονα την ευζωία του ζώου και σεβόμενος τη μοναδική σχέση κηδεμόνα-κατοικίδιου. Πολλές φορές, άλλωστε ακόμη και τα πιο κοινά παθολογικά προβλήματα μπορούν να παρουσιάζουν συμπτώματα που δεν είναι κλασσικά της νόσου με αποτέλεσμα όσο μεγάλη εμπειρία και αν έχει κάποιος να αδυνατεί να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος. Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει επίσημος φορέας που πιστοποιεί ποιός μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του εκπαιδευτή στη χώρα μας, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «εκπαιδευτής». Συνέπεια αυτού είναι ότι κάποιοι εκπαιδευτές χρησιμοποιούν ορισμένες τεχνικές που είναι βάναυσες, ενάντια στην ευζωία των ζώων που πρέπει να αποφεύγονται.
 • 1

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Συμπεριφοράς Σκύλου & Γάτας είναι ο πρώτος φορέας στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένος στη Συμπεριφορά του Σκύλου και της Γάτας. Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η αρμονική συμβίωση μεταξύ του ανθρώπου και των αγαπημένων του τετράποδων συντρόφων με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Το Ινστιτούτο μέσα από ατομικά και ομαδικά μαθήματα συμπεριφοράς με ενήλικες σκύλους, κουτάβια και γάτες, προσαρμοσμένα πάντα στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου και του κάθε ζώου, προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς να βελτιώσουν τη σχέση τους με το σκύλο ή τη γάτα τους. Παράλληλα, στα πλαίσια της βελτίωσης της σχέσης ανθρώπων και ζώων, το Ινστιτούτο διοργανώνει δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη της σχέσης μεταξύ παιδιών και ζώων.

 

ΜΕΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΟΥ & ΓΑΤΑΣ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Κτηνίατρος, MSc, Dip. ECAWBM(BM), MRCVSEuropean and RCVS Specialist in Veterinary Behavioural Medicine

www.behaviour.gr
 

Δημήτρης Κοτάκος

BCCSDip.DogBhv.
Εκπαίδευση σκύλων
Πρόληψη Ανεπιθύμητων Συμπεριφορών Σκύλων

www.dimitriskotakos.gr
 

Μαρία Κοντογιάννη

Ειδική Παιδαγωγός

 

Σοφία Παπαπάνου

Επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων